Ik wilde altijd al eens een tulband cake maken. Wat? Niet de meest spannende meisjesdroom, I know. 😉 Maar toen ik langs de Dille & Kamille liep, kon ik daarom de mooi donkere tulband cakevorm in de etalage echt niet weerstaan. Zo'n tulband heeft iets magisch en feestelijks tegelijk. Het herinnert me ook aan vroeger, toen mijn moeder geheel volgens de traditie 'vrouw in de keuken' allerlei lekkers maakte. Ik ben er ook zo één. Schaam ik me niks voor. En mijn vriend kookt overigens ook graag en lekker, dus de nieuwe traditie hier is 'man en vrouw in de keuken'. Al heb ik de tulband toch echt lekker zelf gemaakt, met flink foute Kerstmuziek op de achtergrond. Ik ben erg tevreden over het resultaat van mijn eigen recept, al zeg ik het zelf. De tulband is gevuld met lekkers en heeft een heerlijk zachtzoete vanillesmaak. Heb jij wel eens een tulband gemaakt? Zo niet, probeer vooral uit! Het is heel lekker bij de koffie of thee, bijvoorbeeld met Kerst of met Nieuwjaar. Je kan hem cadeau geven met een leuke strik erom of gewoon zomaar maken, omdat je zin hebt in feest zonder reden!
Voor deze feestelijke tulband cake heb je nodig:
- 250 gr (zachte) boter
- 250 gr zelfrijzendbakmeel
- 150 gr witte basterdsuiker
- 100 gr sukade
- 100 gr donkere rozijnen
- 100 gr blanke rozijnen
- 80 gr gedroogde abrikozen
- 30 gr pistachenootjes (of andere noten die je lekker vindt)
- 30 gr witte chocolade
- 1 vanillestokje
- poedersuiker
- 4 eieren
- Cuarenta y Très (of andere likeur waar je van houdt)
Zo maak je de tulband cake:
Verwarm de over voor op 180 graden. Vet de tulband cakevorm in met boter en doe er een beetje zelfrijzend bakmeel in. Draai de vorm zo rond dat alle randen (ook de binnenrand) met bloem bedekt zijn. Laat de rozijnen wellen in Cuarenta y Très. Dit kan je al een dag van te voren doen, als je echt goed de smaak ervan wil proeven in je cake. 😉
Doe de boter in een beslagkom, samen met de suiker. Mix dit tot een romig geheel in ongeveer 5 minuten. Klop ook de eieren er een voor een door met de mixer; voeg pas het volgende ei toe als het vorige helemaal door botermengsel is opgenomen. Snij nu het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg bij het boter-eimengsel samen met een deel van de bloem. Meng dit rustig en luchtig met een spatel, doe telkens een beetje bloem erbij totdat alles gemengd is. Snij de abrikozen fijn en hak de pistachenoten en chocolade. Haal de rozijnen uit de likeur en meng ze samen met de sukade. Doe er een beetje bloem bij, hierdoor zakken de vruchten minder snel naar de bodem van de cake tijdens het bakken. Meng alle vulling door het beslag en doe het beslag in de tulband vorm. Strijk de bovenkant plat met een spatel.
Bak de cake in ongeveer 50 à 60 minuten af in het midden van de oven. Je kan controleren of de cake gaar is door er aan het einde van de baktijd een satéstokje in te steken. Als deze er droog uitkomt, is de cake goed! Laat de tulband cake dan 10 minuten rusten. Haal rustig de cake los van de rand van de vorm met je vingers. En draai de vorm om met je hand eronder. En voìla! Daar is je feestcake! Poedersuiker erop, strik erom en het feest kan beginnen. 🙂
Veel plezier!
4 Responses