Ik eet het bijna nooit, maar tomatensoep beschouw ik altijd wel als een gouwe ouwe die je in je repetoire moeten hebben, net als de good old kippensoep die ik eerder eens maakte. Dit weekend ben ik daarom naar de markt gegaan voor goed rijpe, goedkope tomaten. Herfst betekent voor mij eerst lekker uitwaaien buiten en daarna binnen heerlijk opwarmen met een flinke kop soep. Met dit recept komt dat helemaal goed, want het is zo gepiept dit tomatensoepje! Het oorspronkelijke recept is van Jamie Oliver.
Het meeste tijd ben je kwijt met het ontvellen van de tomaten. Maar als je dat slim aanpakt, is stiekem best leuk om te doen. Tomaten kan je het gemakkelijkst ontvellen door een kruisje in hun vel te zetten en ze dan 30 seconden in kokend heet water te leggen. Daarna trek je het velletje er met een mesje zo vanaf, beginnend bij het kruisje dat je eerder hebt gezet. Als alle tomaten ontveld zijn, kan je aan de slag met de soep.
Voor 6 flinke koppen soep heb je nodig:
- 1 à 1,5 kilo ontvelde, rijpe tomaten (kies wel lekkere tomaten uit, het is de basis van je soep. Van die waterige tomaten uit de supermarkt is een no go. Ik heb bijvoorbeeld Romatomaten gebruikt, smaakvol en stevig)
- basillicum (handvol of zo'n bakje uit de supermarkt)
- 1x teentje knoflook
- 1x ui
- 1x winterpeen
- 1 liter groente- of kippenbouillon (eventueel van natrium arme bouillonblokjes, als je kindje nog erg klein is)
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je de soep:
Snij de ui, knoflook en winterpeen klein. Ontdoe de basillicum van zijn steeltjes en hak deze ook fijn. Doe dit alles met flink wat olijfolie in een grote stoofpan met dikke bodem en zet het op laag vuur. Laat nu het groente- en kruidenmengsel rustig 10 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe even en zorg dat de ui niet bruin wordt. Hak ondertussen de ontvelde tomaten in grove stukken. Na 10 minuten kan je deze samen met de bouillon erbij doen in de pan. Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur, pureer de boel met nog een handje gehakte basillicumblaadjes en ik zeg: bon appetit! O ja en natuurlijk wel nog even op smaak brengen met peper, zout of bijvoorbeeld wat kookroom. 😉 Kind kan de was doen en mama (of papa) de soep maken!
Meer inspiratie opdoen voor in de keuken? Kijk dan eens op Mamazings Food pagina.