Zelf eten wij eigenlijk nooit rode bietjes. Maar nu ik voor Noah aan het koken geslagen ben, heb ik ineens de behoefte om allerlei groentes uit te proberen. Meestal ga ik op zaterdag naar de markt in Leiden en dan koop ik voor een paar euro een grote tas vol groente en fruit. Dit keer waren de rode bietjes in de aanbieding, dus ik dacht 'why not'?
Thuisgekomen las ik wel in mijn favoriete kookboek van Sharon van Wieren, Het baby kookboek, dat je goed moet oppassen met nitraatrijke groente voor je kindje. En rode bietjes staan er bekend om, net als spinazie, vol nitraat te zitten. Je kan het beter niet meer dat 2x per week geven of opnieuw opwarmen. Geef het ook liever niet in combinatie met vis. Dan wordt het nitraat omgezet in het schadelijke nitriet. Dat kan de beschikbaarheid van zuurstof in het bloed verminderen.
Nou, genoeg over de schadelijkheid van rode bietjes! Het is voor ons volwassenen namelijk wel gewoon een heel gezonde groente. Heerlijk gekookt met een appeltje, maar ook... in de soep! Ik heb de bietjes dus niet aan Noah gegeven, maar in de soep gedaan. Hier een recept dat ik kreeg van een vriendin. Vooral de toevoeging van tijm en geitenkaas maken het helemaal af. Heerlijk om in de herfst mee op te warmen tijdens de lunch of als makkelijk voorafje met vrienden die komen eten.
Het recept voor de Rode Bietensoep - voor 4 personen:
- 500 gram gekookte rode bietjes (of verse bietjes, geschild in stukken)
- 2 rode uien
- 1 tl thijmblaadjes
- 150 gr verse geitenkaas (zachte kaas die makkelijk smelt)
- 6 dl groentebouillon
- peper, zout
Bak de rode uien in een beetje olijfolie. Snijd de bietjes in blokjes en doe deze bij de uien in de pan. Voeg de groentebouillon hieraan toe en laat het even koken. De kooktijd hangt af van het soort bietjes dat je gebruikt, voorgekookte of vers geschilde bietjes. Pureer de soep met de staafmixer als de bietjes zacht genoeg gekookt zijn. Voeg hierna de thijmblaadjes (vers) en de geitenkaas aan de soep toe en breng het op smaak met zout en peper. Je kan eventueel de geitenkaas op het laatst toevoegen als garnering.
Eet smakelijk!