Nu ik ieder moment ons tweede kindje verwacht (inmiddels 40 weken zwanger) en de nesteldrang wel over is, ben ik aan het bakken geslagen. Afgelopen zondag heb ik deze verrukkelijke perencake met kaneel gemaakt. Ik bak bijna wekelijks iets nu, te meer omdat onze Noah ook regelmatig thuis is. Hoe lief hij ook is, het is ook best druk met een dikke buik en zo'n klein mannetje. Ik heb ontdekt dat samen iets doen me minder energie kost in plaats van maar te zien hoe de dag loopt. En Noah vindt het heerlijk om me te helpen en daarna natuurlijk onze baksels, zoals deze perencake met kaneel, te proeven. Hij luistert ook super goed tijdens het afwegen en mixen van de ingrediënten, waar hij echt een taakje aan heeft. Daarnaast hou ik zelf enorm van koken en bakken, zeker nu ik er weer tijd voor heb tijdens mijn zwangerschapsverlof. Het helpt me te ontspannen en genieten van deze bijzondere periode. Meer relaxtips voor tijdens je zwangerschapsverlof of gewoon voor jou, omdat je het verdient, lees je in een eerder blog van mij. Maar nu back to business, want hoe maak je die hartverwarmende, herfstige perencake met kaneel voor bij een lekker kopje thee?
Ingrediënten perencake met kaneel:
- 350 gram bloem
- 1 el bakpoeder
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,5 tl kaneel
- 0,5 tl nootmuskaat
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
- 2 eieren
- 240 ml volle melk
- 60 gram boter (gesmolten en afgekoeld)
- 1 grote peer of 2 kleinere (liefst een sappige Doyenné du Comice)
- cakevorm: ingevet en met bloem bestoven.
Hoe maak je de perencake met kaneel?
Verwarm je oven voor op 180 graden. Zorg dat je twee kommen hebt, een grote en iets kleinere. In de grote kom doe je de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat, suiker en zout. In de kleinere kom doe je de natte ingrediënten: eieren, melk en boter. Voeg nu de natte ingrediënten toe aan de kom met de droge ingrediënten en mix dit kort met de mixer tot een glad beslag.
Nu kan je de peer (of peren) gaan snijden. Als je één grote peer gebruikt zoals ik, schil deze dan en snij hem door de helft. Van de ene helft snij je plakjes en de andere helft snij je in kleine blokjes. Het klokhuis verwijder je uiteraard tijdens het snijden. De blokjes peer kan je nu toevoegen aan het beslag. Spatel ze er rustig doorheen, mooi klusje weer voor je kleine dame of heer als deze je helpt.
Giet dan het beslag in je cakevorm, die je als het goed is al hebt ingevet met boter en daarna bestoven met bloem. Als al het beslag erin zit, druk dan voorzichtig de plakjes peer erin aan de bovenkant van de cake. Niet te diep, want je cake gaat nog rijzen en dan zouden ze erin verdwijnen. Het idee is dat je ze erop ziet liggen, voor een feestelijk effect.
Bak de cake nu af in de oven op 180 graden in zo'n 60 minuten. Je kan het beste even kijken hoe gaar hij al is na 50 minuten, door er met een satéprikker in te prikken (in het midden van de cake). Komt deze er 'droog' uit, dus zonder restjes deeg eraan, dan is je perencake met kaneel gaar en klaar!
Tip: Als finishing touch kan je er wat extra kaneel over strooien voordat je de cake aansnijdt. En hij doet het ook goed als toetje met een bolletje kaneelijs of vanilleijs!
Geniet ervan!
Liefs,
Chantal
PS: Het oorspronkelijke recept heb ik van Laura's Bakery, een heerlijk blog vol zoete bakrecepten.
4 Responses