De Sint heeft ons land weer verlaten met zijn pepernoten, taaitaai en ander lekkers. En wij? Wij gaan gezellig verder met bakken, want de Kerstman staat al weer bijna voor de deur! En met dit recept kan je meteen beginnen aan het versieren van je huis. Deze kerstkoekjes zijn perfect voor aan een lang kerstlint of voor in de kerstboom naast de kersballen. 🙂 Tijdens het bakken een lekker kerstmuziekje aan en je komt al helemaal in de stemming: 'All I want for christmas....., is kerstkoekiessss!'
Voor ongeveer 12 kerstkoekjes heb je nodig:
- 80 gr boter
- 50 gr kokosbloesemsuiker (of bruine basterdsuiker)
- 1 eetlepel Agavesiroop (of gewone schenkstroop)
- 200 gr bloem
- snuf zout
- 1 flinke theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 3 kruidnagels
- rasp en sap van een halve sinaasappel
- keukentouw of kerstlint
En zo maak de kerstkoekjes voor in de boom
Verwarm de over voor op 200 graden. Smelt nu de boter, met de Agavesiroop en de suiker in een kleine pan. Zeef in een andere kom de bloem, zout en kruidenpoeder en meng het door elkaar. Druk met een theelepel de kopjes van de drie kruidnagels plat en doe het poeder ook bij het bloemmengsel. De steeltjes kan je weggooien. Doe een flink grote theelepel van de sinaasappelrasp erbij (naar smaak). Als de boter, suiker en siroop goed gesmolten en gemixt zijn in het pannetje, kan je het bloemmengsel erdoor roeren. Haal de pan van het vuur en maak van de inhoud een stevig deeg met de handen. Doe er een beetje sinaasappelsap bij. Als het deeg te droog is of brokkelt, doe er dan nog wat meer bij.
Bestuif nu je keukenblad met bloem. Rol het deeg uit en steek of snij er sterren en ballen uit. Steek vervolgens met een rietje of satéprikker een flink gat in het midden van je koekjes. Zorg dat het grot genoeg is, want daar gaat straks een kerstlintje door. Leg je koekjes op het bakpapier. Voor het beste resultaat kan je de koekjes eerst nog even een half uur in de koelkast laten opstijven. Daarna kan je de koekjes afbakken in 10 à 15 minuten op 200 graden.
Laat de koekjes afkoelen. Dan worden ze hard. Ondertussen kan je een beetje poedersuiker met wat water (niet te veel!) of amandelessence mengen voor een simpel glazuur. Als de koekjes uitgehard zijn, kan je ze beschilderen met de glazuur door een satéprikker erin te dopen en op de koekjes te 'tekenen'. Het is even een meditatief werkje, maar het resultaat mag er zijn. Eetbare Kerststerren, sneeuwvlokken en sneeuwballen in de boom! En met Kerstmuziek op de achtergrond kom je helemaal in de stemming. 'Let it snow, let it snow, let is snow...' 🙂
Alvast een paar fijne Kerstdagen gewenst!!