Zie hier het beloofde recept van Noah's verjaardagstaart! Het leek me leuk eens iets anders te maken dan de standaard marsepeinen taarttoren of slagroomtaart voor zijn verjaardag en toegegeven, worteltjestaart is stiekem mijn lievelingstaart. 😉 Deze taart zit tsjokvol gezonde dingen: wortels, noten, banaan. Natuurlijk zit er ook aardig wat suiker in, maar dat zou je kunnen vervangen voor iets als oerzoet. Het is echt een lekkere, stevige taart die je mooi kan afmaken met een crème topping om vervolgens feestelijk te versieren. Het oorspronkelijke recept is van de Allerhande website. Ik heb het zelf hier en daar naar smaak aangepast. Iedereen vond het om te smullen, inclusief Noah zelf die zijn eerste hapjes zoet mocht hebben op zijn eerste verjaardag! 😉
Dit heb je nodig:
- 4 eieren
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
- 200 ml zonnebloemolie
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 tl gemalen kaneel
- 1/2 zakje bakpoeder
- 400 gr geraspte verse bospeen
- 2 geprakte bananen
- 80 gr walnoten (hou er een paar over voor de versiering van je taart)
- 25 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g poedersuiker
- 250 gr mascarpone
En zo maak je de taart!
Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop met een mixer de eieren, zout en de suiker of het oerzoet tot een volle, schuimige crème. Zet de mixer op de laagste stand en meng de olie beetje bij beetje erdoor. Zeef het bakmeel, de kaneel en het bakpoeder boven het eimengsel en meng met een houten lepel voorzichtig door elkaar. Voeg de bospeen, banaan en walnoten toe. Roer dit voorzichtig doorelkaar. Doe het mengsel in de springvorm. Bak de taart ongeveer 90 minuten in de oven en laat hem helemaal afkoelen.
Meng als de taart is afgekoeld met een vork de boter, poedersuiker en mascarpone in een kom tot een romig glazuur. Verdeel de glazuur met de bolle kant van een lepel over de worteltjestaart. Zelf had ik de taart een dag van te voren gebakken. Dan is hij goed afgekoeld om te versieren en kan je hem zelfs in twee helften snijden, zodat je een tussenlaag met room kan maken. Staat erg leuk als je de taart doorsnijdt! Daarvoor moet je overigens wel een extra portie romig glazuur maken.
De taart kan je tot slot versieren met schrijfstiften van Dr. Oetker bijvoorbeeld, met gekleurd glazuur erin. Die kan je vinden op de bakafdeling van de supermarkt. De walnoten die je over hebt kan je er ook opplakken aan de zijkant of bovenkant. Kaarsje erop en klaar is je feesttaart!
Veel bak- en feestplezier! 🙂
4 Responses