Het bramenseizoen is nog steeds volop aanwezig, dus als je houdt van zelfgemaakte jam pak dan nu je kans! Ik had nog nooit mijn eigen jam gemaakt, ware het niet dat de bramen van de buren brutaal om de hoek kwamen kijken een paar weken geleden. Dat gaf een hoop nostalgie en inspiratie! Ik mocht ze plukken en zie hier het resultaat. De bramen hebben een nieuw leven gekregen als jam en eerder al maakte ik er bramensap met heerlijke hangop van, een feestelijk toetje al zeg ik het zelf. 😉 Ik ben echt opgegroeid met een moeder die hield van lekker koken. Zij maakte van de bramen uit onze tuin ook altijd sap en jam, met een appeltje erbij. Mijn versie van mijn moeders recept geef ik hierbij graag aan jullie!
Voor twee à drie potten jam heb je nodig:
- 500 gram bramen (vers geplukt of uit de diepvries, kan ook 😉 )
- 2 appels (geraspt en/of in hele kleine stukjes gesneden)
- gelatinepoeder (half zakje - Van Gils)
- een halve citroen
- Agavesiroop (naar smaak)
- theedoek
- 2 à 3 potten waar de jam in kan (pot en deksel gesteriliseerd door ze ofwel te koken in een pan met water ofwel je magnetronsterilisator weer eens uit de kast te halen! 😉 )
Zo maak je de appel-bramenjam:
Doe de bramen, geraspte appel en het gelatinepoeder in een pan met dikke bodem. De halve citroen knijp je boven de pan uit. Breng nu alles aan de kook en laat het 5 à 10 minuutjes koken. Ik had zelf geraspte appel en stukjes appel in het fruitmengsel gedaan. Achteraf vond ik de stukjes wat te groot, dus een volgende keer doe ik alleen geraspte appel. Het is dus maar net waar je van houdt. Citroen is ook een optie die je kan weglaten. Ik vind het een lekker fris accent geven, maar de jam wordt er ietsje zuurder van. Een voordeel van het citroensap in dit recept is dat het je jam langer houdbaar maakt. Normaal zorgt de suiker daarvoor, maar die zit niet in deze suikervrije jam natuurlijk! 🙂
Als alles voldoende gekookt heeft, kan je het fruitmengsel nog op smaak brengen met wat agavesiroop. Dat is een suikervrije zoetstof, afkomstig van de Agave (een plant uit Mexico). Dat geeft je jam net weer dat lekkere zoetige en zonnige om van te genieten als je het op een heerlijk croissantje smeert of in je yoghurt doet. Even goed doorroeren en nu kan je alles in de potten doen. Pas wel op, want de jam is gloeiend heet! Draai direct de dop erop en zet de potten omgekeerd op een theedoek om ze af te laten koelen en vacuüm te laten trekken. De theedoek is trouwens bedoeld om te voorkomen dat één van je potten knalt als hij warm van de jam ineens in contact komt met het koude aanrecht.
Zo makkelijk kan het zijn om zelf jam te maken! Geniet ervan!
4 Responses