Appeltaart met abrikozenjam en spijs

  • ingrediënten appeltaart spijs abrikozenjam custardpoeder
  • deeg appeltaart
  • bal deeg appeltaart uitrollen
  • appeltaart met abrikozenjam en spijs
  • recept appeltaart met abrikozenjam en spijs
  • appeltaart met abrikozenjam en spijs ruitjes raamwerk
  • glimmende appeltaart glans
  • bovenkant appeltaart met abrikozenjam en spijs ruitvorm
  • recept appeltaart met abrikozenjam en spijs
  • feest appeltaart verjaardag zelf gemaakt

Dit is zonder overdrijven het recept voor de lekkerste appeltaart ooit! Ik heb deze appeltaart met abrikozenjam en spijs gemaakt voor Noah's verjaardag. Iedereen likte zijn vingers erbij af. 🙂 Het recept heb ik herontdekt via de beste patisserie van Amsterdam, patisserie Holtkamp. Vroeger ging ik altijd logeren bij de schoonouders van mijn zus op de boederij. De schoonmoeder van mijn zus maakte dan vaak een heerlijke appeltaart. Zij deed daar abrikozenjam overheen als de appeltaart klaar was. Op internet hoefde ik niet lang te zoeken, voordat ik een goed recept tegenkwam in de Allerhande van patisserie Holtkamp met abrikozenjam. En wat wil het toeval? Eén van de eigenaren van bakkerij Holtkamp logeerde vroeger ook vaak bij de schoonmoeder van mijn zus op de boerderij. Ik durf niet keihard te beweren dat het recept daar is ontstaan, maar het zou goed kunnen! Patisserie Holtkamp gebruikt ook abrikozenjam en heeft het klassieke recept in ieder geval omgetoverd tot een appeltaart waar je van droomt. Je wil niet anders meer na deze kan ik je vertellen. 🙂 Ik had net een wat andere samenstelling van de ingrediënten in huis, dus bij deze mijn versie.

Ingrediënten appeltaart met abrikozenjam en spijs:
  • 8 appels (Jonagold of Elstar)
  • 300 gr bloem
  • 100 gr lichtbruine (of witte) basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 200 gr roomboter
  • 2 eetlepels koud water
  • snuf zout
  • 2 eetlepels custardpoeder (Dr. Oetker)
  • 6 eetlepels abrikozenjam
  • 150 gr amandelspijs
  • 4 theelepels kaneel
  • paneermeel
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • 70 gr rozijnen
  • vershoudfolie + springvorm + deegroller
En zo maak je deze super appeltaart met abrikozenjam en spijs:

Kneed de bloem, suiker, boter (in stukjes), één ei, één theelepel citroenrasp en het water tot een soepel deeg. Maak er een bal van die je in vershoudfolie wikkelt en laat de deegbal vervolgens minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil ondertussen de appels en snij er plakjes van. Schep zes van de appels om met de rozijnen, kaneel, het custardpoeder en 3 eetlepels abrikozenjam. Bewaar de plakjes van twee van de appels voor de bovenkant van de taart.

Bestuif je werkblad met bloem. Vet de taartvorm in. Haal het deeg uit de koelkast. Kneed het een beetje soepel en haal er nu 1/3 af. Dit kan je eventueel later voor de bovenkant van de taart gebruiken om een raamwerk mee te maken van ruitjes. De overgebleven 2/3 rol je uit met een deegroller. Rol het deeg uit totdat het iets groter is dan de taartvorm. Bekleed nu de taartvorm met het deeg, en verdeel het gelijkmatig over de randen. Vul nu de taartvorm met eerst een laagje paneermeel, daarna het amandelspijs en dan het appelmengsel. Het amandelspijs kan je het best eerst kneden met één eidooier en een eetlepel roomboter om het soepel te maken. Daarna kan je het uitrollen met de deegroller. Gebruik wel weer bloem, want het plakt als een gek! Haha! Verdeel tot slot de losse appelschijfjes er mooi gelijkmatig overheen. Je kan nu van het het overige deeg slierten rollen en platdrukken om over de bovenkant heen te leggen voor een klassieke uitstraling van de taart, of ze weglaten voor een chique uitstraling van de taart. 😉 Hij gaat straks namelijk mooi glimmen van de jam en dat zie je extra goed op de appelstukjes.

Bak de taart af in ongeveer een uur tijd. Laat de taart afkoelen. Verhit tot slot in een steelpannetje drie eetlepels abrikozenjam met het sap van een halve citroen. Laat de jam helemaal oplossen en mengen met het citroensap. Bestrijk hiermee de taart voor een prachtige gloss. En natuurlijk smaakt het ook heerlijk zoet en fris hierdoor in cominatie met de appels.

Deze taart is reden voor een feestje toch? Eet smakelijk en veel feestplezier!

Liefs,

Chantal

PS: Vorig jaar bakte ik voor Noah's verjaardag ook zelf een taart, een worteltjestaart! Die was ook heerlijk. Het recept vind je hier.

7 Responses

  1. Ik ben een enorme zoetekauw maar hou niet zo van appeltaart maar dit lijkt mij juist wel weer lekker met een touch of abrikozenjam en spijs. Oh I love spijs!
    • Wat leuk om te horen! Ja dit is echt een aanrader al zeg ik het zelf. Pas maar op want hierna wil je niet anders meer dan appeltaart hahaha!
  2. Super lekker! Ik ben zelf alleen niet zo van de suiker, dus zou dat vervangen door bv appelmoes. Zal het resultaat wel even met je delen als ik hem heb gemaakt!
    • Oh, ja doe dat! Ben benieuwd hoe dat is! Dus dan geen vulling van appels maar appelmoes, of gesneden appels èn appelmoes? En maak je de appelmoes dan zelf?
  3. Nee, ik gebruik natuurlijke appelmoes zonder toegevoegde suikers ter vervanging van de basterdsuiker. Amandelspijs maak ik ook zelf en ik gebruik een andere meelsoort. Wordt een uitdaging, maar appeltaart met amandelspijs is zo lekker en met abrikozenjam is een lekkere twist!
    • Ooh wauw, wat klinkt dat goed en gezond! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat! Let wel op: in de jam zit ook vaak suiker, tenzij je die zelf maakt zonder of misschien ergens biologisch haalt. Succes!

Leave a comment