Een eerste zwangerschap is heel bijzonder, alles maak je voor de eerste keer mee! Maar dat betekent dus ook vaak: lijstjes afvinken. 😉 Ik deed dat in ieder geval veelvuldig. Er is zoveel te regelen namelijk. De kinderwagen: welke komt het best uit de test, maar past ook in onze auto en is niet te duur? Flessen: welke is nou het gemakkelijkst in gebruik en voorkomt krampjes? Hydrofiel luiers: hoeveel zou je er nodig hebben? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Had ik het één afgevinkt, dan kwam daar weer iets anders voor in de plaats. Het sluitstuk van mijn lijst: de crèche. Onze ukkepuk zou er drie dagen in de week heengaan, dus ik vond dat wel een heel belangrijke keuze.
Hieronder vind je de stappen die ik gebruikt heb om mijn keuze te maken. Als je nog op zoek bent, kan dit je helpen en anders is onze zoektocht vast herkenbaar. 😉
Stap 1: In welke buurt zoek je de crèche?
Voordat je nou meteen de crèche om de hoek uitkiest, is het handig even stil te staan bij je toekomstplannen. Heb je bijvoorbeeld verhuisplannen? Of heb je een ouder kind dat binnenkort naar school gaat? Dan kan het handig zijn een crèche uit te zoeken die in de buurt ligt van je toekomstige woonplek of de school waar je oudste kind naartoe gaat. Misschien moet je nu wat omrijden, maar is dat over een half jaar opgelost. Zo voorkom je dat je kleine uk opnieuw moet wennen ergens. En als jullie allebei met de trein reizen naar werk, kan een crèche vlakbij het station ook een uitkomst zijn.
Stap 2: Waar moet de crèche volgens JOU aan voldoen?
De meeste crèches voldoen aan alle basisregels vanuit de overheid. Het aantal kindjes per juf mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Natuurlijk is het wel handig even te controleren of de crèche die je op het oog hebt echt voldoet aan de regels. Dat kan je hier doen. Maar zodra je weet dat dat goed zit, kan je het best varen op je eigen kompas. Wat vind je belangrijk voor je ongeboren kind? Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat ons kleintje lekker veel buiten zou kunnen spelen. De eerste crèche waar we gingen kijken, had alles goed op orde maar echt een hele kleine buitenruimte van steen en een klein dakterrasje. Dat vond ik helemaal niks! Als mijn kind buiten zou spelen, moest het één kunnen zijn met de natuur. 🙂 De crèche waar Noah nu zit heeft een geweldige achtertuin met een grote eikenboom erin, schommels, konijnen en een groentetuintje in de lente. Een collega van mij was bijvoorbeeld juist weer gecharmeerd van een antroposofische crèche waar de kindjes iedere ochtend hun eigen brood bakken en een half uurtje 'eigen tijd' krijgen in hun zelfgemaakte tenten. Ze is zelf niet antroposofisch, maar de aandacht voor het eten en het kind als individu sprak haar aan. Iedere crèche heeft wel iets dat het onderscheidt van een andere crèche. Volg hierin je gevoel en kijk wat bij jullie past.
Stap 3: Ga bij eens bij een aantal crèches kijken.
Op deze manier ervaar je hoe het is op de crèche. Je ziet hoeveel ruimte er is om te spelen, hoe de mensen zijn die er werken, en of de route er naartoe je bevalt. 🙂
Stap 4: Hoe verloopt de communicatie met de crèche?
Wij hadden drie crèches uitgezocht waar we graag wilden kijken. De eerste viel af vanwege de te kleine buitenruimte. De andere twee waren wel aan elkaar gewaagd. Allebei heel vriendelijke mensen, fijne ruimte en grote tuin. De communicatie gaf de doorslag. Ik had nog een mail gestuurd naar de nummer twee met een paar vragen. Toen duurde het een week, voordat ik zelf maar eens ging bellen om antwoorden te krijgen. We kregen wel excuses aangeboden, maar voor mijn vriend was het besloten. Te meer omdat deze crèche vanaf het allereerste contact al heel traag reageerde. Wij vinden het belangrijk dat er goed contact is tussen ons als ouders en de crèche. Als er iets is met Noah zou zijn bijvoorbeeld, moet de communicatie goed en snel kunnen verlopen.
Stap 5: Vraag je vrienden of kennissen wat hun ervaring is met de crèches die je op het oog hebt.
Onze keuze was al gemaakt. Niet omdat de rest afviel, maar omdat we zelf het allerbeste gevoel hadden bij crèche nummer drie. En toen vrienden van ons dit konden bevestigen, maar ook onbekenden die we vertelden over onze afwegingen, wisten we het zeker. Dit is een goede crèche voor Noah. Hij heeft hele lieve en zorgzame juffen die alles goed overleggen. Als hij straks groter is kan hij heerlijk buiten spelen, ze knutselen met feestdagen of de jaargetijden als thema en ze eten warm tussen de middag. Maar het belangrijkst is dat Noah hier heel tevreden rondkruipt. 🙂
Veel succes met het vinden van een goede crèche! Als je vragen hebt, laat het me vooral weten. En voor wie er al één heeft: hoe heb jij je crèche uitgekozen? Ik ben benieuwd!
Liefs,
Chantal
10 Responses