Help! De kraamzuster vertrekt! Wat nu?

Kan jij het je nog herinneren? Dat moment, die laatste dag met de kraamzuster, en dat ze dan voorgoed de deur achter zich dicht trekt? Ik wel. Beide keren heb ik een kraamtraantje gelaten. Of het nou kwam door de hormonen, omdat ik nog een slappe vaatdoek was vanwege het vele bloedverlies of gewoon omdat ik sowieso een softie ben, ik weet het niet. Maar ik vond het wel een dingetje. Dat die kordate, vriendelijke dame die alles weet over de verzorging van dat kleine, grillige minimensje dat je hebt gebaard, dat die dan weggaat en je ineens alles zelf moet doen. En als het niet om haar kunde is, dan wel om het huishouden dat ze zo fijn bestiert. Ik heb twee keer een heerlijke kraamzuster gehad, die dus ook gewoon alle was deed en een schaaltje fruit voor me klaar had als ik wakker werd van mijn middagslaapje. De eerste keer was alles nieuw met Noah als baby, nu kwam dat redelijk snel terug; van hoe je zo'n klein glibberlijfje in bad doet tot het aan- en uittrekken van mini-rompertjes. Maar het was ineens wel dubbel zo druk met twee kleintjes en daarom ook heel fijn dat de kraamzuster goed met Noah kon opschieten! Kon ik echt mijn rust nemen. En hoewel ik er na 10 dagen kraamzorg (ik had beide keren verlengde zorg ivbm fluxus) ook echt wel naar uitkeek om het zelf te doen als moeder, was dat toch even slikken. Daarom deel ik graag met jullie wat mij door die eerste dagen zonder de kraamzuster heeft heen geholpen.




Zo zorg je goed voor jezelf als de kraamzuster weg is:
  1. De beste tip die ik je kan geven, is er één die de kraamzuster mij gaf en die je wellicht ook wel eens van anderen hoort: neem alle hulp aan die je wordt aangeboden. Ik ben er één van het type 'sterke vrouw, ik kan het wel alleen', dat heeft me ooit geholpen in moeilijke tijden, maar is tegelijkertijd een valkuil. Dat weet ik maar al te goed. help kraamzuster kraamzorg vertrekt weg romige tomatensoep buurvrouwMaar ik moest het gewoon weer even horen van de kraamzuster en daarom zegt ik het jullie nu. Neem alle hulp aan zonder enige schroom. Ookal ben je dat niet gewend te doen zoals ik. Dus toen ik de eerste dagen na het vertrek van de kraamzuster nog steeds erg verzwakt was door mijn lage Hb (5.0), en mijn lieve buurvrouw aanbood via whatsapp om een pannetje verse tomatensoep te brengen, zei ik volmondig: 'Ja, graag!'. En zo heb ik die week nog een kom pannenkoekenbeslag gekregen die ze over had, van mijn zus zelfgemaakte granola voor het ontbijt en ijzerpillen omdat ik zelf nog niet naar de apotheek kon. Zo fijn!
  2. Vraag als het even kan of de kraamzuster de laatste was voor je wil doen of iets anders wat jou echt even op weg helpt in het huishouden. Bij mij had ze het bed verschoond van Noah, de was gedaan en nog een laatste keer stof gezogen. Zo heerlijk! Hoefde ik daar voorlopig een hele week niet mee bezig te zijn, die huishouddingen.
  3. Zeker ook belangrijk: blijf die middagslaapjes doen als je baby slaapt, daar knap je echt zienderogen van op. Die slaapjes hoeven heus niet strikt tussen 13 uur en 15 uur. Soms is het heerlijk je nog even om te draaien als je kleintje zijn ochtendvoeding gehad heeft, of om aan het eind van de ochtend of middag te slapen (liefst niet na 16:30u ivbm je nachtrust), wanneer er ineens een mogelijkheid is of je gewoon moe bent. Geef er lekker aan toe. Dan heb je ook weer meer energie voor de gebroken nachten, die altijd onverwachts komen. Een extra tip om goed te slapen: zet je telefoon op vliegtuigstand. Dat deed en doe ik altijd. Heerlijk gevoel, dat je echt niet gestoord kan worden door de vele mensen die je lieve appjes sturen of je willen bellen om je te feliciteren. Heel leuk natuurlijk, maar je komt zo maar lastig in slaap of wordt er vroegtijdig wakker van. Je kan ze altijd later weer terug appen of bellen. En last but not least: leg voor jezelf wat fruit klaar als je gaat slapen, al dan niet hapklaar in stukjes. Dan weet je dat je dat nog 'moet' eten en krijg je sowieso je vitamientjes binnen die je helpen aan te sterken. 🙂
  4. Kijk of je vriend / man juist een paar dagen kan werken als de kraamzuster er is en dan vrij kan nemen (naast de twee wettelijke dagen die hij krijgt) als ze vertrekt. Zo sta je er niet meteen alleen voor. Je vriend heeft vast het nodige geleerd van de kraamzuster, en als de kraamzorg weg is, kan hij naar de winkel als jij dat niet kan, en kan hij koken, of spelen met jullie oudste als jij aan het voeden of slapen bent. Of je kan gewoon eindelijk eens lekker lang douchen en je benen scheren zonder sirene op de achtergrond.. 😉
  5. kraamzorg vertrekt betje cartoon kraamzuster wegEn wat betreft koken: hou het makkelijk. Het is geen schande die simpele macaroni met smack en saus uit een potje. Heerlijk haha, en bij onze Noah favoriet.
  6. Tot slot: ook al voel je je heel wat zo in huis, doe rustig aan met dingen ondernemen. Zeker als je een fluxus hebt gehad zoals ik. Telkens een blokje verder om en niet meteen naar het volgende dorp lopen, je moet ook nog terug. 😉 En hou rekening met jezelf als je met kraambezoek afspreekt: maximaal één bezoekje per dag. Ook praten en zelf de thee zetten kan vermoeiend zijn. Kan je de andere helft van de dag lekker knuffelen, slapen of het huishouden doen. Een gouden tip om nog even kraambezoek af te houden ivbm je rust of omdat het ook gewoon heerlijk is om in een cocon te genieten van je eigen, kersverse gezin: stuur het geboortekaartje pas later op. Zodra het kaartje op de mat valt bij vrienden en familie, gaan ze je bellen of appen om langs te komen. Wat super leuk is, maar echt niet meteen al de volgende dag hoeft (behalve dan je èchte naaste familie, die mogen natuurlijk al gauw knuffelen en meegenieten, althans bij ons dan in ieder geval! 🙂 ) Als je nog een mooi geboortekaartje zoekt, lees dan vooral mijn eerdere blog met tips hierover of kijk eens naar de grappige geboortekaartjes die Betje maakt, net als de cartoon bij dit blog.

Hoe vond jij dat moment dat de kraamzuster wegging? En hoe ging jij er mee om? Ik ben benieuwd! Of misschien heb je nog wel een extra tip uit eigen ervaring? Laat je het me weten in een reactie? Leuk! Hopelijk heb je iets aan de tips, voor nu of in de toekomst. En onthou lieve mama, wat je ook doet, you are mamazing. <3

Liefs,

Chantal

PS: De grappige cartoon bij dit blog is van Betje, zie www.betje.com

2 Responses

  1. Ik moest altijd even slikken ze als ze weg ging. Ik vond de kraamhulp toch altijd echt een steun en toeverlaat.
    • Ja hè? Gelukkig ben ik niet de enige, haha!

Leave a comment