Doordeweeks ontbijt ik de laatste tijd vaak met zelfgemaakte ontbijtkoek van speltmeel met allerlei noten en vruchten erin. Daarnaast vers fruit, super lekker en gezond. Maar ook dat ben je soms even zat. Dus wat doe je dan met je zak speltmeel in het weekend? Juist! Speltpannenkoeken bakken. Zondigen mag op zondag toch? 😉 Met speltmeel in huis kan je altijd heel gemakkelijk pannenkoeken bakken, want je hebt alleen nog maar wat melk en ei nodig. Er komt geen pannenkoekenmix meer aan te pas met nep ingrediënten om het goed te houden.
Dit heb je nodig voor ongeveer 8 speltpannenkoeken:
- 125 gr speltmeel
- 275 ml melk
- 1x ei
- 1x theelepel of eetlepel kaneel (eventueel)
- klontje (kokos)boter
En zo bak je ze bruin:
Doe het speltmeel in een flinke kom. Roer het los met een garde alvast. Doe vervolgens steeds een beetje melk en tot slot ook het ei erbij. Even flink klutsen en je pannenkoekenbeslag is klaar! Voor de fijnproever: je kan er wat kaneel aan toevoegen naar eigen smaak. Ik had een eetlepel gedaan, dan heb je echt kaneelpannenkoeken. Minder of niet kan natuurlijk ook. Het ligt er maar net aan wat je graag op je speltpannenkoek doet. Als je van hartig houdt, zoals een kaaspannenkoek, dan kan ik me voorstellen dat je de kaneel achterwege laat. Ook de dikte kan je zelf bepalen door er meer of minder melk aan toe te voegen.
Wij hebben de speltpannenkoeken lekker gegeten met poedersuiker en stroop. Voor Noah deed ik er geen beleg op. Dat vindt hij helemaal prima. Zo zijn het gezonde en suikervrije pannenkoeken. Je kan er zelfs nog voor kiezen om ze in kokosboter te bakken. Ik heb dat niet gedaan. Ben toch te veel gehecht aan grootmoeders keuken geloof ik, waar men niet vies is van een beetje boter. In met name roomboter zitten ook hele goede vetten bijvoorbeeld. Maar daar kan ieder zijn eigen keuze in maken. 🙂
Eet smakelijk!