Wat een ellende altijd weer: het ontbijt. Begrijp me niet verkeerd. Ik hou echt van ontbijten, maar die eeuwige boterham ben ik zat! Van alles heb ik al geprobeerd: van kwark met speltmuesli tot soja- en geitenyoghurt. De populaire bakken havermout heb ik ook geprobeerd, in de verschillende smaken van de regenboog. Het wordt ook wel overnight oats genoemd, heel hippig, als je je bakkie in de koelkast klaar zet de avond van te voren. 😉 Tsja, not for me. Maar sinds kort heb ik iets nieuws ontdekt: een ontbijtkoek die zijn naam eer aan doet. Je kan er namelijk mee ontbijten! De ontbijtkoek uit de supermarkt zit vol suiker en rare E-nummers, deze koek niet. Het recept is mijn eigen creatie, waarbij ik uiteraard inspiratie heb opgedaan op het internet, bijvoorbeeld bij madebyellen, een super leuk foodblog van een dame die ook voor Jamie magazine blogt met haar receptideeën. Mijn versie van de ontbijtkoek is ook gemaakt van speltmeel, maar ik heb andere kruiden en een andere vulling gebruikt. Dat is meteen het leuke van dit ontbijtkoek recept. Je kan hem zo lekker en gevuld maken als je zelf wil! Tegenwoordig ontbijt ik met een flinke bak vers fruit. Dat was een goede tip van een vriendin in mijn strijd met het ontbijt. Ik neem nu bijvoorbeeld een banaan, druiventros en mandarijn, en een flink stuk ontbijtkoek. Ik neem het niet zo nauw en smeer er lekker roomboter op, maar dat hoef je natuurlijk niet na te doen. 😉
Voor Chantal's ontbijtkoek heb je nodig:
- 250 gr speltmeel
- 10 gr bakpoeder (ongeveer een half zakje)
- 1 eetlepel five spices kruiden (of koekkruiden, kan ook)
- 1 eetlepel kaneel
- 2 theelepels anijszaad
- 50 gr dadels,
- 50 gr gedroogde abrikozen,
- 50 gr (blanke) rozijnen
- 200 ml karnemelk
- 100 gr honing
- 75 gr pecannoten
- 1 ei
- snuf zeezout
En zo maak je de ontbijtkoek:
Zeef het speltmeel en bakpoeder om klonteren te voorkomen. Je zal zien dat er wat vliesjes achterblijven in je zeef. Die kan je gewoon terug doen in de kom. Hak met een keukenmachine de dadels, abrikozen en 50 gram van de pecannoten grof. Mix in een kom kort het ei met de karnemelk, zout en alle kruiden. Doe nu beetje voor beetje het gezeefde speltmeel met het bakpoeder bij het karnemelkmengsel en mix het goed doorelkaar met de mixer op middellage stand. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de honing toe. Als alles goed gemixt is, kan je het noten-vruchtenmengsel erdoorheen roeren (en de overige pecannoten) met een houtenlepel. Nu is het ontbijkoekbeslag klaar en kan je het in een met bakpapier bekleedde cakevorm gieten. Eventueel besprenkelen tot slot met wat chiazaadjes als je van mooi houdt. Het bakpapier is overigens handig omdat je de ontbijtkoek dan zonder plakken zo uit het bakblik krijgt en je hoeft de vorm niet in te vetten. 🙂 Bak de ontbijtkoek af op 175 graden in het midden van de oven. Het duurt ongeveer 60 minuten, maar check vooral even door er een satéprikker in te steken of de ontbijtkoek gaar is! Afhankelijk van je ingrediënten kan het net iets langer of korter duren. De ontbijtkoek is klaar wanneer de satéprikker er droog uitkomt. Het is een gezond tussendoortje, ook voor kinderen of een gezond ontbijt in combinatie met fruit bijvoorbeeld. Je kan de koek het best in een afgesloten trommel of bijvoorbeeld in plakken gesneden in de vriezer bewaren. Dan gebruik je telkens wat je nodig hebt en blijft hij toch lekker vers.
Ontbijt smakelijk! 🙂
2 Responses