Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik van soep hou. Vooral bij de lunch eet ik graag gezellig een soepje met Noah. Doordeweeks of in het weekend, er is altijd tijd voor soep. Ik heb een aantal favoriete soepen. Vroeger was dat de kippensoep van mijn moeder en tegenwoordig ben ik groot fan van pompoensoep, pittig met kokos of lekker met een stukje gember. Eigenlijk hou ik wel van de meeste soepen, hoe gekker hoe beter. Bijvoorbeeld bietjessoep met geitenkaas of soep met pastinaak en radijsjes. Maar deze courgette soep, daar kan je me echt altijd voor wakker maken. Ik heb hem ooit eens leren maken tijdens een kookcursus op de vrijgezelle van mijn zus jaren geleden. En de soep is nooit meer uit onze familie verdwenen. Eens in de zoveel tijd is hij daar weer met verjaardagen of als voorgerecht met Kerst. Ik deel graag het recept met jullie, want dit is wat mij betreft courgettesoep op zijn best!
Voor een paar flinke kommen courgettesoep heb je nodig:
- één sjalotje (of een gewoon uitje)
- 1x courgette
- 1x groene paprika (of broccoli)
- 3/4 liter bouillon
- Scheutje kookroom (eventueel)
- Hollandse garnalen (ter garnering, kan dus ook zonder)
- 75 gr magere spekreepjes
- 25 gr boter
- peper en zout
En zo maak je de courgettesoep:
Snijd het sjalotje fijn en fruit het gesneden sjalotje kort in de boter. Ontdoe de groente van zaadjes en stelen. Snijd daarna ook de courgette en de paprika (of broccoli) fijn. Doe na een minuutje de fijngesneden groente bij het sjalotje en bak even mee. Voeg vervolgens de bouillon en de spekreepjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten koken met de deksel op de pan. Pureer het geheel na 10 minuten. Breng tenslotte op smaak met peper en zout. Eventueel kan je vlak voor het serveren een scheutje kookroom door de soep mengen, wat hollandse garnalen op de bodem verstoppen en als topping gebruiken. Dat is een hele lekkere combinatie en maakt dat deze courgettesoep niet misstaat op een feestje.
Eet smakelijk!