En dan komen er ineens vier vriendinnen eten (of meer)! Help! Lang, lang geleden, toen ik nog studeerde en de hele dag tijd had om inkopen te doen en te koken, draaide ik daar mijn hand niet voor om. Ook omdat er geen culinaire hoogstandjes verwacht werden. 😉 Een simpele pasta met garnalen en knoflook of spinazie met Boursin volstond. Belangrijker was de wijnvoorraad voor bij het eten. Hahaha! Nu kan ik me er niet zo gemakkelijk vanaf maken, of toch wel..?
Laatst heb ik een recept uit de Allerhande (januari 2014) geprobeerd met Italiaans stoofvlees. Super simpel, super lekker en net zo belangrijk: het ziet er superlicious uit! Omdat het om een stoofpotje gaat, hoef je alleen wat voorwerk te doen. Daarna laat je het lekker pruttelen en als je gasten er zijn, hoef je alleen nog maar de pasta te koken. Verder kan je lekker met iedereen bijkletsen en een wijntje meedrinken. 😉
Voor 4 personen heb je nodig:
- 500 gr riblappen (in stukjes gesneden)
- 1 el bloem
- 3 tenen knoflook
- 1 bakje Italiaanse kruidenmix (oregano, rosemarijn, salie, tijm - verse kruiden)
- 3 el olijfolie
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 blikje tomatenpuree (70 g)
- 400 g trostomaten
- 150 ml droge witte wijn
- 1 citroen (schoongeboend)
- 1 bakje platte peterselie (20 g)
Zo maak je het:
Meng de riblappen in een kom met peper, eventueel zout en de bloem. Verhit 1 1/2 el olie in een grote braadpan en bak het vlees tot het bruin kleurt. Neem het vlees uit de pan.
Snijd de helft van de knoflook fijn. Verwarm de rest van de olie in de pan en fruit de ui en fijngesneden knoflook op laag vuur 5 minuutjes. Zet het vuur hoger en voeg de tomatenpuree toe. Verwarm al roerend 1 minuut.
Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in de pan erbij. Wikkel om het bosje kruiden, van begin tot eind, een flink stuk keukentouw zodat je het bij elkaar bindt. Maak het tot slot vast met een knoop. Keukentouw kan je kopen in de supermarkt. De Albert Heijn heeft het in ieder geval. Voeg met de wijn, de Italiaanse kruiden en het vlees toe aan het tomatenpureemengsel. Breng aan de kook.
Laat op laag vuur 1,5 uur stoven, met de deksel half op de pan. Is de saus te dun, laat dan even zonder deksel inkoken op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Tot slot: Kook de tagliatelle zoals aangegeven op de verpakking. Rasp de gele schil van de citroen. Snijd de peterselie en de rest van de knoflook heel fijn en meng met het citroenrasp. Dit mengsel heet gremolata. Als je de borden opmaakt, bestrooi het vlees dan vlak voor het serveren met de gremolata. Dan ziet het er extra lekker uit en het is een heerlijk frisse combinatie met het stoofvlees.
Eet smakelijk en veel plezier met het diner voor 4! 🙂
PS: Stoofvlees laat zich gemakkelijk bewaren in de koelkast of vriezer. Als je wat meer maakt, kan je er dus ook nog de volgende dag van smullen. Helemaal gemakkelijk!