Wat is er nou lekkerder en makkelijker dan een goeie pastasaus met een bord spaghetti als je het druk hebt? Onze week zat vol afspraken in de avond en dat liet weinig ruimte om echt uitgebreid te koken. Met wat restjes groente uit de groentelade en een paar extra ingrediënten besloot ik daarom op zaterdagmiddag een flinke pan pastasaus te maken voor de komende week. Ja, ook wij behoren tot de burgerlijke mensen die op zaterdagochtend braaf hun boodschappen doen. 😉 Van deze pan saus kunnen we meerdere keren eten omdat ik de pastasaus in handige eenpersoons en tweepersoonsporties invries. Zo kan mijn vriend ook snel iets op tafel hebben als ik een avondje weg ben en omgekeerd. Want in je eentje koken en tegelijkertijd je kleintje aan het eind van de dag zoet houden is nog niet zo makkelijk vaak. Daarom bij deze ons familierecept voor een goeie pastasaus zonder zorgen. Hou er wel rekening mee dat deze pastasaus is voor kinderen boven de 1 jaar, vanwege de zoute ingrediënten. En als je hem met wijn maakt, alleen voor volwassenen.
Voor ongeveer 8 à 9 porties saus heb je nodig:
- 8 wortels
- 2 paprika's
- 1 courgette
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 10 plakjes bacon of ontbijtspek
- 500 gr gehakt
- 2 blikken gepelde tomaten à 400gr
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 kleine glazen rode wijn of water
- snufje kaneel
- verse kruiden of uit een potje (rosemarijn, tijm, oregano, basilicum) - van alles een paar takjes of een theelepel (5ml) per kruid.
- 2 laurierblaadjes
- flinke scheut olijfolie
Zet een grote stoofpan op het vuur. Doe de plakjes bacon in de pan met een snufje kaneel en bak ze goudbruin. Doe vervolgens een flinke scheut olijfolie in de pan, waarna je de ui, knoflook en alle groentes met de kruiden gesneden in de pan doet. Dit mengsel laat je even een paar minuten bakken zodat de groentes al wat voorgaren. Daarna doe je het gehakt erbij dat je in 5 minuten rustig bruin bakt. Tot slot doe je de blikken gepelde tomaten en tomatenpuree erbij met de glazen water of wijn. Voeg de laurierblaadjes toe en laat alles nu rustig een uurtje stoven. En voilà! Je hebt in een half uurtje werk en een uurtje wachten een heerlijke pastasaus voor als de hele buurt komt eten of voor als je een drukke week tegemoet ziet zoals wij. 🙂
Je kan de saus eten bij een lekker bord spaghetti, met wat Parmezaanse kaas erbovenop. Maar je kan de saus natuurlijk ook gebruiken om lasagne mee te maken op een later moment. Hoef je alleen nog maar de bechamelsaus te maken. Eet smakelijk!